Alles over… Overgewicht

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen te zwaar. Ongezond voedsel is bijna overal te koop en voor de meeste mensen is het maar lastig om daar van af te blijven. Even een lekkere koek bij de koffie en een bakje chips ’s avonds voor de televisie. Dit zijn geen uitzonderingen. Als je dit blijft doen, loop je op den duur de kans om overgewicht te krijgen. Overgewicht, betekent dat je meer weegt dan dat goed voor je is. Het is belangrijk om overgewicht voor te zijn, want als je eenmaal overgewicht hebt, is de kans groot dat je te maken krijgt met andere gezondheidsproblemen. Je loopt onder andere het risico om een hartinfarct te krijgen, verstopte bloedvaten, diabetes type 2 en een verhoogde bloeddruk. Als je extreem overgewicht hebt, kan dit onder andere leiden tot problemen met ademhalen, onvruchtbaar worden en je kan last krijgen van slaapapneu. Hier vindt je een artikel om snel buikvet verliezen!

Overgewicht voorkomen

Er bestaan talloze diëten die jou beloven om kilo’s af te vallen. De boekenwinkels staan vol met boeken over afvallen en op internet vind je genoeg. Logisch is dat je, als je wilt gaan afvallen niet weet waar je moet beginnen en welk dieet het beste bij jou past. Maak voor jezelf eens een eetdagboek en schrijf alles op wat je op een dag in je mond stopt. Alles, dus ook die twee kleine dropjes of dat kleine koekje bij de koffie. Houd dit voor ongeveer drie dagen bij en bekijk dan eens wat je op een dag zoal eet. Waarschijnlijk zal je schrikken van de hoeveelheden. Onbewust eet en drink je meer dan dat je misschien zou verwachten. Begin met kleine stapjes. Laat de ongezonde tussendoortjes staan en maak bewuste keuzes. Ruil het ongezonde tussendoortje in voor een stuk groente of een stuk fruit. Kleine stapjes die ervoor zorgen dat je het gezonde eten langer volhoudt.

Lees ook: 11 weetjes over sporten en afvallen

Gewoon normaal eten

Als je eenmaal inzicht hebt in je voedingspatroon en je hebt je ongezonde tussendoortjes vervangen voor gezonde tussendoortjes, dan kun je gaan kijken naar wat je eet tijdens je diner. Ga niet gelijk overdrijven door alleen maar salades te eten, maar begin ook hier klein. In Nederland eten wij veel pasta. Deze pasta bevat veel koolhydraten en als je hier te veel van eet, kan dit leiden tot gewichtstoename. Natuurlijk hoef je niet te stoppen met het eten van pasta , maar ga het minder vaak eten en vervang de pasta bijvoorbeeld door volkoren pasta. Ook kan je meer groente aan je gerecht toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je sneller vol zit en je minder pasta nodig hebt om dit volle gevoel te krijgen. Kies voor de gezonde keuzes, vervang witte rijst voor zilverrijst, kook zo min mogelijk uit pakjes en kies de volkoren producten.

Diëtist

Als je er echt zelf niet meer uit komt, kan je ook de hulp inschakelen van een diëtist. Een diëtist is iemand die gespecialiseerd is in voeding. Tijdens het intake gesprek zal ook zij je vragen om een eetdagboekje te maken en vanuit daar maakt zij een persoonlijk plan voor je op. De diëtist zal je gaan wegen, meten en persoonlijke vragen gaan stellen. Tussentijds kun je altijd met vragen bij haar terecht en zij zal je begeleiden. In bijna elke gemeente kun je terecht bij een diëtist. Je kan dus zelf aan de slag gaan om af te vallen of hulp van buitenaf zoeken. Denk logisch na, maak gezonde keuzes en beweeg. Pak een keer de fiets naar je werk in plaats van de auto en neem de trap in plaats van de lift. Alle kleine beetjes helpen.

Laat een bericht achter!