Alles over … SUIKER!

In de wereld van diëten is suiker één van de grootste duivels. Iedere goeroe en diëtiste raadt onmiddellijk aan om de suiker inname tot een minimum te beperken en zij die gewicht willen verliezen volgen deze raad met graag op. Helaas heeft moeder Natuur ons allen, in meer of mindere mate, de hang naar zoet vanaf de geboorte meegegeven. Om het dus makkelijker te maken om weinig tot geen suiker te eten is de industrie gekomen met een behoorlijk aantal suikervervangers. We gaan hier eens kijken naar welke van die vervangers wel effect hebben, welke minder en welke zelfs hun beoogde doel zo ver voorbijstreven, dat ze zelfs meewerken aan het jojo-effect.

Natuurlijke suikers

Onder natuurlijke suikers verstaan we al lang niet meer uitsluitend de vruchten- (fructose) of melksuikers (lactose). Beide zoete middelen zijn beter voor je lichaam dan de traditionele sacharose, maar zijn niet extreem armer in calorieën. Anders is dat voor bijvoorbeeld Stevia en kokossuiker, die weliswaar enigszins anders smaken dan de bekende suikers, maar ook zeker lichter zijn. Kokossuiker in of over het dessert is voor veel mensen met overgewicht dan ook een prima manier om hun suikerinname te verminderen. Honing en aanverwante natuurlijke producten helpen maar een heel klein deeltje. Net als fructose en lactose brengt honing nog wel een aardig niveau aan calorieën op tafel.

Chemische vervanging

Toverwoorden in de suikervervangers zijn heel lang Aspartaam en Sacharine geweest. Beide verbindingen zijn chemisch gevonden en hebben inderdaad een zoete smaak en nauwelijks calorieën. Op het eerste gezicht zijn ze dus beiden een goede manier om af te vallen. Helaas komen we steeds vaker tot de conclusie, dat de natuur zich niet op deze manier voor de gek wil laten houden.

Aspartaam heeft, vooral op de langere termijn een bijna verslavende werking, die de drang naar pure suiker eerder doet toenemen dan afnemen. Hoewel het vervangen van frisdranken door de light versie dus voor het drinken van de drank zelf wel degelijk leidt tot een duidelijke vermindering van het aantal ingenomen calorieën is het te voorspellen, dat door andere etenswaren deze winst weer ongedaan gemaakt wordt. Verder heeft de gebruiker van aspartaam door de werking van de stof op het lichaam ook steeds meer nodig om dezelfde smaak en gevoel te bereiken. Zo nu en dan een puur suikerklontje is dan vaak een beter alternatief.

Afvallen door suikervrij te eten

Bijna in al het voedsel dat je eet, zitten suikers in verstopt. Van snoep en ander ongezond voedsel zal je het misschien wel verwachten, maar wat dacht je van brood, soep uit blik en eierkoeken, ook deze producten zitten vol met suiker. Als je wilt gaan afvallen, is het minderen van suiker een hele goede oplossing. Er bestaan twee soorten suiker. Je hebt geraffineerde suiker en ongeraffineerde suiker. Ongeraffineerde suiker, is suiker waar niks mee gedaan is. Gewoon de suiker zoals het uit de natuur wordt gehaald. Geraffineerde suiker is het tegenovergestelde, suiker waar van alles is uitgehaald, waardoor je uiteindelijk de simpele witte suiker overhoudt. Als je suikervrij wilt gaan eten, dan haal je de producten met geraffineerde suiker uit je voedingspatroon.

Suikervrij eten

Als je producten met geraffineerde suikers gaat laten staan, pas dan ga je merken in hoeveel producten er suiker is verstopt. Suiker is de grote boosdoener als het gaat om kilo’s aankomen. Van suiker word je nou eenmaal dik, omdat suiker snel wordt omgezet in vet. Tevens zorgt suiker ervoor dat het de vitamines uit je lichaam trekt, en als je niet genoeg vitamines in je lichaam hebt, zorgt dit ervoor dat je heel vaak trek hebt en altijd wilt eten.

Je zal het niet geloven, maar in een fles ketchup zitten wel 45 klontjes suiker en in een blikje cola wat je zo wegdrinkt, zitten maar liefst 10 klontjes suiker. Schrap al deze ongezonde producten uit je voedingspatroon en kies voor natuurlijke suikervervangers, zoals fruit.

Wat kan je dan wel eten

Als je suiker laat staan, zijn er nog genoeg producten die je wel kunt eten. Als je een gerecht gaat maken, is het belangrijk om producten te kiezen uit de drie volgende categorieën. Als eerste kies je een eiwitrijk product. Zoals vis, kip, kalkoen, eieren of avocado. Daarna kies je het soort groente dat je wilt gaan eten. Hier mag je zoveel van kiezen als je wilt. Vooral de groene groente zijn erg gezond. Zoals broccoli, boerenkool, spinazie.

Als laatste kun je wat noten of peulvruchten toevoegen aan je gerecht. Deze producten zorgen ervoor dat je snel een vol gevoel krijgt en voorkomen dat je na de maaltijd snel weer gaat eten. Daarnaast kun je verschillende soorten smaakmakers toevoegen zoals, olijfolie, citroen en kruiden. Probeer je producten niet te bakken, koken of in de magnetron op te warmen, maar stoom of grill ze liever.

Voordelen van suikervrij eten

Als je gaat stoppen met het eten van geraffineerde suiker, zal je allereerst merken dat je gewicht gaat verliezen. Ongemerkt eet en drink je op een dag zoveel suiker, dat het minderen hiervan een grote positieve invloed zal hebben op je gewicht. Tevens zullen je eetbuien verdwijnen en zullen je huid en haar er beter uit gaan zien. Daarnaast zal je veel meer energie hebben. Al die suikers die je eerst at, zorgden voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, wat ervoor zorgt dat je je vaak moe en lusteloos voelt. Met het stoppen van het eten van deze suikers, voorkom je deze schommelingen en zal je je beter gaan voelen, je krijgt een stuk meer energie.

Laat een bericht achter!