De voordelen van kokosolie

Vond je het tot voor kort alleen bij de reformzaak, tegenwoordig is ook bij veel supermarkten wel een pot van het tropische goedje te vinden. In menig recept wordt het dan ook gebruikt, al dan niet vierge, extra vierge, ontgeurd of biologisch. Maar wat betekenen al die termen nou precies en wat zijn eigenlijk de voordelen van kokosolie? En past het binnen een afslankdieet?

Verschillende soorten kokosolie

Kokosolie is in allerlei soorten en maten te vinden in de winkels en uiteraard zijn de meningen verdeeld over welke variant nu het beste is. Maar wat zijn de verschillen en waar moet je op letten? Het belangrijkste verschil is of de kokosolie wel of niet geraffineerd, ofwel bewerkt, is. Zodra een product bewerkt wordt, neemt doorgaans de voedingswaarde af. Onbewerkte kokosolie wordt meestal verkocht met de toevoeging ‘extra vierge’. Een duidelijke aanwijzing of de olie al dan niet bewerkt is, is de geur. Veel potten kokosolie zijn ontgeurd. Ontgeurde, of geurloze, olie is altijd bewerkte olie.

Is kokosolie goed voor de lijn

Hoewel vet door velen nog gezien wordt als boosdoener wanneer het gaat om overgewicht en hart- en vaatziekten, laten de huidige inzichten zien dat ons lichaam wel degelijk vetten nodig heeft. Ook wanneer je een dieet volgt met als doel af te vallen, is het van belang dat je wel voldoende vetten binnen krijgt. Vetten zorgen ervoor dat je lichaam goed kan functioneren, bijvoorbeeld doordat bepaalde vitaminen beter worden opgenomen wanneer ze samen met vetten worden gegeten. Vetten zorgen daarnaast voor verzadiging, waardoor je minder snel trek krijgt in een tussendoortje. Het is echter wel van belang dat je de juiste vetten gebruikt.

Het ene vet is het andere niet

Er zijn veel verschillende soorten vetten te koop. Denk aan dierlijke vetten, zoals boter, en een heel scala aan plantaardige vetten, zoals zonnebloemolie en olijfolie. Tussen deze vetten zitten veel verschillen in samenstelling, waardoor de kwaliteit van het vet wordt bepaald. Zo verschilt de samenstelling van verzadigde versus onverzadigde vetzuren, of kan een vet uit transvetten bestaan. Daarnaast kan een vet gezond zijn als het koud wordt gebruikt, maar ongezond worden als het wordt verhit. Door verhitting gaan veel vetten namelijk oxideren, waardoor vrije radicalen ontstaan die zeer ongezond zijn voor je lichaam.

Hoe zit het dan met kokosolie

Kokosolie is een vet dat door ons lichaam goed verwerkt kan worden en dat energie geeft. Het bestaat voor een groot deel uit laurinezuur, dat desinfecterend werkt. Kokosolie kan bovendien uitstekend verhit worden, zonder daarbij zijn goede eigenschappen te verliezen.

Laat een bericht achter!