Is biologisch eten beter?

Biologisch eten raakt steeds meer in zwang. De meeste supermarkten hebben wel een klein assortiment biologische producten, vaak bestaande uit een aantal soorten groenten en een schap met wat potten biologische jam, appelstroop en diverse soorten koekjes. Vooral in de grotere supermarkten zie je dat het aanbod van biologische producten toe neemt. Je hoeft dus niet meer naar de natuurwinkel of biologische boer voor je biologische worteltjes of een pak biologische melk. Maar wat betekent de term ‘biologisch’ eigenlijk precies? En is biologisch eten per definitie beter dan niet biologisch eten?

Biologisch eten zonder gif

De term ‘biologisch’ bij voedingsmiddelen houdt in dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest worden gebruikt bij de productie. Simpel gezegd wordt er dus geen gif gespoten op de akkers waar de biologische groenten worden verbouwd. Als je een biologisch stukje vlees eet, mag je er bovendien vanuit gaan dat het dier geen preventieve antibiotica heeft gekregen. De productie van biologische voeding staat onder strenge controle en een boer moet aan strikte voorwaarden voldoen om zijn producten het stempel “biologisch’ te mogen geven. Op de website van het voedingscentrum geven ze er hier meer uitleg over, altijd interessant!

Geen chemicaliën in je maaltijd

Biologisch eten betekent dus dat je minder lichaamsvreemde stoffen via je voeding naar binnen werkt. Biologische groenten en fruit zijn immers gifvrij geproduceerd. Op een niet-biologische appel kunnen bijvoorbeeld tientallen verschillende soorten pesticiden zitten. Deze eet je samen met de appel op, waarna je lichaam de zware taak heeft deze stoffen te verwerken. Door het eten van biologische producten belast je je lichaam dus veel minder. Maar biologisch gaat verder dan alleen maar gifvrij produceren. Het betekent ook dat er met respect voor mens en dier geproduceerd wordt. Biologisch is dus ook nog eens goed voor je geweten. Wil je ook eens proberen om biologisch te koken? Probeer eens een van onze afslankrecepten bijvoorbeeld voor diner, lunch of ontbijt!

Biologisch koek en snoep

Biologisch eten heeft dus zeker voordelen en zorgt voor een minder zware belasting voor je lijf. Toch is niet alles met het label ‘biologisch’ goed voor je, en niet elk biologisch product past automatisch binnen een afslankdieet. Want in de schappen van de natuurwinkel, of in het biologische schap van de supermarkt, vind je doorgaans ook een aardig assortiment biologisch koek en snoep. Het feit dat de grondstoffen voor deze producten op biologische wijze zijn verbouwd, doet echter geen afbreuk aan het feit dat ze doorgaans voor een groot deel uit suiker bestaan. En of dat nou zo gezond is voor je lijf? Het past in elk geval niet in een afslankdieet.

Laat een bericht achter!